Detta är min go-to metod när jag ska demonstrera hur viktig basgitarren är för musik. Vissa envisas om att gitarristen är den coolaste i bandet alltid men jag hävdar att det inte finns ett band utan basisten.

White Stripes
Seven Nations Army

Denna dunder hit låter som en helt ofärdigställd demoversion. Den odödliga basgången saknas något så fruktansvärt och när gitarren kommer in och ska “fylla i” med basen under den riktigt riviga delen så hör man hur tomt det är och gitarren och trummorna gifter sig inte alls lika bra som när basen är med.

Iron Maiden
The Trooper

Otrolig låt, otroligt band, otrolig basist och otroligt tomt utan basen. Den faller platt trots att resten av bandet gör sitt yttersta. Låten påminner mer om när man lyssnar på musik genom telefonens högtalare…för 10 år sedan! Jag beundras också över hur Steve Harris gör sina galopper med två fingrar.

Queen
Under Pressure

Basslingan som Vanilla Ice inte alls snodde. Hans version var ju helt unik och inte lik denna all. Den är ju inte befintlig här, han kanske lyckades ta den! Tänk så tom denna låten hade varit om detta var den slutgiltiga versionen. Den LEGENDARISKA basisten Gail Ann Dorsey gjorde denna låten odödlig. ODÖDLIG SA JAG!

Pink Floyd
Money

Roger Waters spelade in denna slinga 1973. Ja, nu hör ni ju inte den men jag kan garantera att om du känner till denna låten så kan du höra hans basgång.

Red Hot Chili Peppers
Can’t Stop

Flea är ju en karaktär utan dess like. Har man sett honom en gång, antingen på scen eller i Big Lebowski så har hans utseende och kroppsspråk etsat sig. Har man dessutom hört honom spela bas så vet man att han har en otroligt stor närvaro i alla RHCPs låtar.

Michael Jackson
Thriller

Man kan säga mycket om Michael Jackson men en sak kan alla hålla med om. Hans låtar går inte att radera ur historieböckerna. Thriller kom 1982 och har Guinness rekord i hittills mest sålda album. Louis Johnson spelade den oförglömliga slingan. Han spelade också in Billie Jean. Sicken legend!

By Bjarki