Den korta versionen:

  • Otroligt kul att spela med mina vänner
  • Ville bevisa för mig själv att man kan lära en gammal hund nya trick
  • Håller mina hjärnhalvor i trim. OBS! Inte vetenskapligt bevisat!
  • Jäkligt givande när man väl lärt sig en låt
  • Känns riktigt coolt att stå där med sin bas! Behöver inte vara svårare än så


Den långa versionen:

Pandemi, maj månad 2020 och jag var uttråkad. Jag hade inte blivit av med jobbet eller så. Jag kunde inte heller jobba hemifrån. Jag var bara uttråkad. Jag ägde en akustisk gitarr sedan många år tillbaka. Den hade jag köpt för att bli den sköna snubben som kunde dra fram guran och spela gudomliga toner vare sig folk vill det eller ej. Som en budgetvariant av Jack Black.
Jag grävde fram den och kom snabbt fram till att stålsträngarna på den aukustiska gitarren var styva och hårda. Jag drog mig till minnes att min bror spelade och han hade en gammal elgitarr som säkert samlade damm. Det hade han! Jag frågade om jag fick låna den och han sa ”Den har bara legat i några år utan att jag spelat på den så du kan ta den”.

Perfekt! Jag tog hem den och stämde den. Den var ostämd och inte riktigt intonerad men jag tänkte att det inte spelar så stor roll för en nybörjare som jag. Det gick inte ens ett dygn innan min bror ringde mig och sa ”Nu när du har gitarren så blev jag sjukt sugen på att börja spela igen”. Vad ska jag säga liksom, det är hans gitarr. Jag kan inte bara säga ”Nä, nu har jag den”. Inte i vuxen ålder i alla fall.

Brorsan kom och hämtade den men hade med sig en basgitarr och sa att jag kunde ge den ett försök istället. Först var jag inte super imponerad av basen. Den hade stora tjocka strängar som inte hördes när man inte hade den inkopplad till förstärkare, lång hals och jag kunde inte nämna en endaste bassist som jag tyckte var lika ball som Jack Black men jag gav det en chans. Jag hade koll på vad tabs var och att youtube hade tutorials men jag kunde inte läsa noter och hade dålig koll på skalor och ackord. Jag kom över ett program som heter Guitar Pro och ett spel som heter Rocksmith 2014. Rocksmith är precis som Guitar Hero eller Rock Band och det funkade bra som faaaan. När man hade insett att man inte bara kunde springa igenom låtarna och få 100% score på Rocksmith och tro att man nu kan låten och kan gå vidare till nästa så kom tekniken så mycket snabbare. När man tar sig tiden att lära sig låten not för not så börjar man känna och uppleva låten, och sin bas, på ett sätt som kompositören tänkte sig när han/hon skrev stycket.

Personlig utveckling

För min egen del så var jag på en plats i livet där jag enbart bidrog med arbete och familjelivet. Även om jag spenderade många timmar framför datorn så kändes det inte lika givande längre. Vad vill jag kunna säga om mig själv om 40 år? Att jag var riktigt bra på Championship Manager? Att ingen kan bygga en lika stor bas som jag i Satisfactory? Att jag är självutnämnd svensk mästare i Binding of Isaac?
Jag tror att mina synapser i båda mina hjärnhalvor har mått bra av detta beslut. Dessutom så är det ett mycket coolare skryt att man kan spela ett instrument än att hamra på tangentbordet.

Känslan av att kunna en låt

När man väl har lärt sig en låt så betyder det inte bara att man kan spela med i den. Det betyder att man har gett sig tiden att lära sig. Sen är det en stor skillnad på att spela med en inspelning eller en youtube video och att spela med riktiga människor. Jag började spela tillsammans med min bror och ett par vänner. Det har nog varit det som är mest givande.

Musik utan bas?

För att demonstrera hur viktig basen är brukar jag dra upp detta som exempel.
Välj en låt och sök upp den på youtube men lägg till ”no bass” på slutet

Nu 3 år senare så tycker jag fortfarande att det är svinkul och jag förbättrar min teknik varje gång jag plockar upp den 4-strängade besten. Jag har även utökat min arsenal och snubblade dessutom över en 6-strängad bas som jag verkligen inte kan behärska men som den gode Jaco Pastorius sa: ”Homie, You don’t need more strings. You need more practice.”

Jag har inspelat på min dator mina staplande steg från när jag började till var jag är just nu och funderar på att lägga upp filmerna på Youtube men jag är osäker. Med tillräcklig uppmuntran kanske jag gör det *hint hint*.

Bjarki

Av Bjarki