När man pratar backyard barbecue så florerar ofta orden “pulled pork” men vad betyder det egentligen och vad är Sveriges motsvarighet?

Butt är skinka och inte skinka!

När man läser om hur den görs och var köttet kommer ifrån på grisen så råder det alltid förvirring. I alla fall från mitt håll.
Vad menar amerikanarna när de säger att man ska köpa en “pork butt” eller “Boston butt” för att göra pulled pork? Det är väl rumpa, eller?

Vart kommer “butt” ifrån?

På den tid som England härjade i Nordamerika för 2-3 sekel sedan så tog man de mindre attraktiva och “ofina” delarna av slaktade grisar från England i stora trätunnor eller som engelsmännen kallade det, Butts.

Tunnorna (eller buttarna?) lagrades eller skeppades runt till olika världsdelar. Bland annat till Nordamerika. Där kom de i land, ofta i Boston, därav namnet “Boston butt” som man ofta hör, och såldes till förmögna amerikaner som i sin tur sålde de ofina delarna till sina slavar som sedan gjorde magi med dessa delarna av grisen.

Tyvärr så är historien om “butt” inte roligare än så.

Pork butt på svenska.

Det finns några styckdetaljer som passar utmärk som “pork butt”. De korrekta namnen på svenska är:

  • Fläskkarré
  • Picnicbog
  • Fläskbog
  • Fläskstek
Pulled Pork av Fläskkarré

Fläsksteken kan man säga innehåller både picnicbogen och karrén men delas ofta upp och säljs separat. Prata med din slaktare/grossist om du vill ha steken i sin helhet.

Hur gör man pulled pork?

Pulled pork är ett långkokt av en “butt” som görs så mör att man kan dra isär köttfibrerna med gafflar. Rätten är vanlig i södra USA, där den ofta serveras med barbecuesås, bröd, coleslaw och andra tillbehör.
Receptet är egentligen ganska enkelt. Det enda som behövs är griskött, låg tillagningsvärme, tid och tålamod.

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Lägg köttet i en ugnsfast form.
  • Låt köttet baka i ugnen/grillen/slow cookern i 8-10 timmar, eller tills det är mört och faller isär när du trycker på det med en gaffel.
  • Ta ut köttet ur ugnen och låt det svalna något.
  • Dra isär köttet med gafflar till fina strimlor.
  • Servera.

Pulled pork ursprung

Pulled pork har sitt ursprung i södra USA, där den har lagats i över 100 år. Rätten tros ha utvecklats av slavar som använde sig av billiga och lättillgängliga råvaror som fläsk och rök.

Det blev populärt i hela USA under 1900-talet, och har på senare år blivit alltmer populärt även i andra delar av världen.

Backyard grillkulturen har ju sannerligen tagit detta mästerverk och finslipat till det vi känner och älskar.

Tillverkning

Pulled pork tillagas genom att fläskkött, oftast fläskkarré eller bogblad, långkokas i låg värme under flera timmar. Köttet kan tillagas i ugnen, i smokern eller i en slow cooker.

Under tillagningen tillförs ofta köttet kryddor, såsom salt, peppar, paprika, vitlök och ingefära. Köttet kan också rökas för att ge det en extra smak.

När köttet är klart dras det isär med gafflar till fina strimlor. Pulled pork serveras ofta med barbecuesås, bröd, coleslaw och andra tillbehör.

Tips på tillbehör

Pulled pork är en mångsidig maträtt som kan serveras på många olika sätt. Här är några tips på tillbehör:

  • Bröd: Pulled pork kan serveras i bröd, till exempel i en sandwich, wrap eller taco.
  • Barbecuesås: Barbecuesås är ett måste till pulled pork. Det finns många olika typer av barbecuesås att välja mellan, såsom söt, rökig och kryddig.
  • Coleslaw: Coleslaw är en god och syrlig sallad som passar bra till pulled pork.
  • Andra tillbehör: Andra tillbehör som kan passa till pulled pork är till exempel pommes, potatissallad, majs och grönsaker.

5 steg till perfekt pulled pork!

Det där låter väl enkelt? Bara gör den perfekt så blir den perfekt! Här följer en mer detaljerad lista på hur processen går till. Mycket mer detaljerad! Steg för steg Man kan göra på olika sätt men nedan följer en detaljerad plan på hur jag gjorde den perfekta pulled porkmåltiden. Grillen: Min grill är en […]

By Bjarki