Färdiglagade revbensspjäll på en Weber Kettle med barbecuesås


Hur jag grillar revbensspjäll/fläskracks i min Weber Kettle grill
.

Förberedelser:

Utöver att man måste krydda och tillaga köttet så måste man ha lite grejer hemma.
Här kommer en lista över saker du behöver:

Hemmagjord barbecuesås
Egenblandad barbecuesås kan göras precis som DU vill ha den.
  • Grill såklart
  • Grilltång att hantera köttet med
  • Skorsten för att tända briketterna
  • Revbensspjäll för förtäring
  • Grillkol/briketter som bränsle
  • Brikettkorg för att hålla alla briketterna på en sida av grillen
  • Aluminiumfolie för den sista delen av tillagningen
  • Hushållspapper för att kunna dra av hinnan men också att torka rent med
  • Barbecuesås som du kan applicera på i den sista delen av tillagningen
  • Kryddor som du tycker passa till dina revbensspjäll
  • Pensel som du kan pensla på barbecuesåsen med
  • Köttermometer för att kolla innertemperatur på revbenen och för att kolla om det är mört
  • Termometer som visar värmen över grillgallret
  • Sprayflaska så man kan spreja på köttet om det är torrt

Förberedelser av köttet:

  1. Ta bort eventuella hinnor och överflödigt fett från revbenen. Hinnan på ”undersidan” kan vara besvärlig att få av men man får bra grepp om den med en bit hushållspapper. Detta gör att köttet kan absorbera kryddblandningen bättre.
  2. Torka köttet med hushållspapper. Då blir du av med överflödig fukt för att saltet i kryddblandningen kommer ändå att dra ur vätska ur köttet.
  3. Krydda dina revbensspjäll med en blandning salt, peppar och till exempel vitlökspulver och/eller paprikapulver. Här kan du ju krydda på det sätt som du tycker är bäst. Själv tycker jag att man inte får mista köttets smak här men paprikapulvret kan ge en mycket snygg färg på spjällen.
  4. Låt revbensspjällen stå i minst 30 minuter eller tills grillen är redo. Detta ger kryddorna tid att dra ur vätska ur köttet samt ge köttet smak. Nu kan du gå ut och förbereda grillen.

Förberedelser av grillen:

  1. Fyll en brikettkorg med kol eller briketter men lämna plats åt antända briketter. Ställ den på ena sidan så att du får en så kallad 2 zons värme. Ena halvan av grillen har nu värmekällan medan den andra halvan har indirekt värme.
  2. Tänd upp skorstenen med kol/briketter och vänta tills kolen är glödande och och har börjat aska över. Ha tålamod. Detta tar ofta 20-30 minuter.
  3. På med galler och stäng grillen. Låt den komma upp i temp. Vill man dessutom få röksmak så är detta ett ypperligt tillfälle att slänga på en bit trä.
  4. Vänta med att lägga på dina revbensspjäll tills röken har fått den fina blå-genomskinliga färgen. Vit-gul rök smakar inte gott och utan att ha belägg för det så tror jag till och med att den innehåller skadliga ämnen.
  5. När grillens innertemperatur ligger på stabila 120-130 grader så är grillen redo.

Tillagning:

Revbensspjäll på en Weber Kettle inslagen i aluminiumfolie
  1. ”Köttsida” upp på den indirekta halvan där den får götta sig där i 3-4 timmar tills köttet visar fin pullback d.v.s när köttet börjar dar tillbaka och blotta benen.
  2. Spreja köttet med vanligt vatten om det ser torrt ut. Jag kollade var 30:e minut men det såg inte så torrt ut så jag behövde inte spreja. Även här kan man leka med smaker och ha till exempel äppeljuice, äppelcidervinäger eller en smakrik sås som är tillräckligt tunn för att kunna sprejas ur munstycket.
  3. Efter 3-4 timmar när köttet har nått en innertemperatur på 85 grader så lägger man på barbecuesås, slår in revbenen i aluminiumfolie med köttsidan ner och låter den ligga där till köttet är så mört att man kan dra ur benen. Om det är mört eller ej kan man kolla med köttermometern Om det inte är något motstånd så är köttet mört. Om det tar emot så låt det ligga i 10-15 minuter och kolla igen.
  4. När revbensspjällen är möra så öppna upp folien och forma en liten båt som spjällen ligger i. Häll på mer sås och lägg tillbaka den på grillen i 10 minuter till så att såsen får karamelliseras och bli lite klibbig.

Avslutande moment

  • Låt revbensspjällen vila. Ta bort revbensspjällen från grillen och låt dem vila i ca 30 minuter innan servering.
  • Skär upp revbensspjällen. Skär revbensspjällen i portionsbitar och servera med dina favorittillbehör.

Ytterligare detaljer

Förberedelser

  • När du tar bort hinnan från revbenen kan du använda en kniv eller en sked för som du lirkar in mellan hinnan och ett av benen. Var försiktig så att du inte skadar köttet. Dra sedan av det med en bit hushållspapper för extra grepp.
  • Du kan, om du vill, använda vilken typ av olja som helst eller senap för att pensla revbensspjällen med innan du kryddar den.
  • Du kan använda vilken typ av salt och peppar som helst för att krydda revbensspjällen med. Jag rekommenderar grovt salt och grovmalensvartpeppar.

Grillning

  • När du ställer in grillen på indirekt värme är det viktigt att placera kolen på ena sidan av grillen. Detta kommer att skapa en zon med indirekt värme på den andra sidan av grillen.
  • Se till så att de lockets ventiler är placerade ovanför köttet. På så sätt tvingar man den varma luften och röken att passera köttet.
  • Du kan använda en termometer för att kontrollera att revbensspjällen är klara. Både för att kolla temperaturen men också för att se om köttet är mört eller inte. Du kan också använda en tång för att lyfta spjällen och se barken/grillytan spricker. Det är en indikation på att de är redo för inslagning.
  • När du penslar revbensspjällen med glaze är det viktigt att du gör det jämnt över hela revbenen. Detta kommer att hjälpa till att skapa en jämn smak och yta.

Avslutande moment

  • När du låter revbensspjällen vila är det viktigt att de är täckta med folie. Detta kommer att hjälpa till att bevara ångan och hålla köttet mört.
  • När du skär upp revbensspjällen är det viktigt att du gör det med en vass kniv. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att köttet faller isär och sprids ut över hela skärbrädan.

Lycka till!

Vill du veta hur jag gjorde pulled pork? Klicka här!

Bjarki

Av Bjarki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *