Kallrökning på klotgrill

Jag har bara använt mig utav min kära Weber Kettle Master-Touch Premium till all min rökning. Var sig det är varm eller kallrökning. Kallrökning är en underskattad metod för att tillaga mat som innebär att maten utsätts för rök under en lång tid, vanligtvis mellan 12 och 24 timmar. Rökning ger maten en unik smak och textur. Det är otroligt lätt och borde vara ett alternativ för er alla som gillar att grilla.

Att kallröka mat på en klotgrill är ett relativt enkelt sätt att komma igång. Det krävs bara några grundläggande verktyg och ingredienser:

 • En klotgrill
 • Rökspån, träbitar eller träflis
 • En röklåda (valfritt)
 • Mat att röka

Förberedelser

Innan du börjar röka behöver du förbereda din grill. Börja med att ta bort gallret och placera ditt val av bränsle, vare sig det är kol, briketter eller trä, i botten av grillen. Ska du kallröka t ex ost så kan jag rekommendera dig att tvätta dina händer noggrant för att inte få fingeravtryck som kan synas på slutresultatet, alternativt ha på dig handskar.

Sätt på locket och invänta rätt temperatur. Man behöver inte vänta tills grillen blir varm egentligen men man ska vänta och se så att temperaturen inte blir för hög. Då riskeras maten att börja tillagas och då blir den dålig ganska omgående. Du behöver en temperatur på cirka 25-30 grader Celsius för att kallröka mat.

Rökning

När grillen är varm är det dags att börja röka. Lägg maten på grillgallret eller en så kallad ”grillmatta” och täck med locket. Kontrollera temperaturen regelbundet och tillsätt mer eller mindre rök om det behövs men se till att tempen inte stiger!

Rökningstiden beror på vilken typ av mat du röker. En ost kan må bra av 4-5 timmar men alla har ju sina egna preferenser.

Fisk

Fisk är en utmärkt råvara att kallröka. Den har en mild smak som passar bra med rök.
För att kallröka fisk, börja med att salta den genom att lägga den i saltlag. Detta hjälper till att bevara fisken och ge den smak.

Lägg sedan fisken på grillgallret och rök den tills den når en innertemperatur på mellan 50-55 grader. Den exakta rökningstiden beror på fiskens storlek. Därför är det bra att vänja sig vid att inte röka på tid utan på temp.

Tips

 • För att få enriktigt bra röksmak så behöver man inte lägga spånen i blöt innan.
 • Kontrollera temperaturen regelbundet under rökningen.
 • När maten är klar men du har mycket rök kvar, släng på mer!

Ost

När man kallröker ost så är det viktigt att man inte smälter osten. Temperaturen ska hålla sig under 30 grader för att undvika just detta. Det allra viktigaste är att packa in osten i något under minst en vecka. Vare sig det är vakuumpackning eller i en plastpåse som är förseglingsbar. Sen ska den få hänga i kylen tills den ska serveras men minst i en vecka. Om du äter den direkt kommer du att bli mycket besviken. Den kommer att vara besk och tråkig.

Röksmaker

Röksmaken beror på vilken typ av rökspån eller träflis du använder. Här är några tips för att välja rätt röksmak:

 • Ek ger en rik och robust smak.
 • Hickory ger en söt och rökig smak.
 • Apelsin ger en fruktig och mild smak.
 • Körsbär ger en söt och kryddig smak.

Du kan också kombinera olika röksmaker för att skapa unika smaker.

Med lite övning kommer du att kunna kallröka mat som är både god och smakrik.

Bjarki

Av Bjarki