Weber Kettle brikettkorgar

En brikettkorg är ett enkelt och prisvärt tillbehör som kan göra grillningen mycket enklare och roligare. Brikettkorgar finns i olika storlekar och material, men de har alla samma grundläggande funktion: att hålla briketterna på plats och göra det lättare kontrollera värmen i din grill.

Fördelar med att använda en brikettkorg

Det finns flera fördelar med att använda en brikettkorg när man grillar. Här är några av de viktigaste:

  • Förlängd brinntid. När briketterna ligger ihop så blir de effektivare. Glest mellan kolen gör att man snabbt tappar värme och öser på med fler briketter. Därför är brikettkorgen mycket effektivare.
  • Lättare att hantera briketterna. Briketterna ligger i en tät klunga och glider inte runt på gallret.
  • Bättre kontroll över värmen. Brikettkorgar hjälper dig att kontrollera värmen på grillen. Genom att placera briketterna i en korg kan du koncentrera värmen i en viss del av grillen, vilket är användbart för indirekt grillning och andra grillmetoder. I panik kan man också lyfta ur en av brikettkorgarna om värmen blir för hög
  • Enkel rengöring. Brikettkorgar gör det lättare att städa grillen efter användning. När du är klar med grillningen kan du helt enkelt ta bort brikettkorgen och tömma den brikettrester. Det är också lättare att ta bort briketterna ifall du vill byta till kol eller vill peta i en tändkub.

Indirekt grillning

Ölahöna gjord på en weber kettle med öl mariestad
Brikettkorg på varsin sida för indirekt värme i mitten

En av de största fördelarna med att använda en brikettkorg är att den gör indirekt grillning mycket enklare. Indirekt grillning är en metod där maten placeras på grillens ”kallare” zon, medan värmen kommer från den varma zonen. Detta är ett bra sätt att grilla känslig mat som fisk, kyckling och grönsaker, eftersom det förhindrar att maten bränns.

För att grilla indirekt med en brikettkorg, placera helt enkelt briketterna i en korg på den varma sidan av grillen. Lägg sedan maten på den kalla sidan av grillen. Du kan behöva använda en termometer för att kontrollera temperaturen på den kalla sidan av grillen.

Andra fördelar

Utöver de fördelar som redan nämnts, kan brikettkorgar också ha följande fördelar:

  • Förbättrad luftcirkulation. Brikettkorgar kan hjälpa till att effektivisera luftcirkulationen runt briketterna, vilket kan leda till en jämnare värmefördelning.
  • Mindre risk för att briketterna faller ut. Brikettkorgar hjälper till att hålla briketterna på plats, vilket minskar risken för att de glider isär.
  • Längre brinntid. Brikettkorgar kan hjälpa till att förlänga brinntiden för briketterna.

Nackdel med brikettkorg

Den största nackdelen jag kan hitta är att man måste ha en plats för dem när man inte använder korgarna. Ingen nackdel egentligen men jag kan inte komma på någon nackdel.

Sammanfattning

Brikettkorgar är ett enkelt och prisvärt tillbehör som kan göra grillningen mycket enklare och roligare. De har flera fördelar, bättre kontroll över värmen, enklare rengöring och förlängd brinntid. Om du letar efter ett sätt att höja din grill till nästa nivå är en brikettkorg ett bra alternativ.

Här kan man läsa om hur jag använder mina brikettkorgar

Ölahöna (beer-can-chicken)
Revbensspjäll

Bjarki

Av Bjarki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *