När man väl har börjat dyka ner i Weber så är det lätt att man blir inspirerad till att kolla Webers övriga utbud. Man kan såklart kolla de olika grillsorterna. Gasolgrillar, pelletsgrillar, elgrillar eller de klassiska klotgrillarna.

Jag har blivit biten, duktigt. Det börjar med att man köper en begagnad no-brand klotgrill för 200-300kr på blocket eller Facebook som sen faller isär efter en redig svensk vinter. Sen köper man en gasolgrill och inser skillnaden mellan att grilla med kol vs gasol. Man använder fraser som ”Man bara trycker på en knapp, väljer hur stor lågan ska vara och vips så är flintasteken klar!” och ”Fan vad skönt att slippa hålla på med kol och tändvätska och sånt mög!”.

När man börjar komma till insikten att gasolen inte är lika mångsidig som kolen och inte optimal vid ”low and slow”, rökning eller direkt/indirekt värme så tar man det naturliga steget och köper en ordentlig kolgrill och faktiskt försöker lära sig att bemästra den.

Men sen när man börjar kolla tutorials och vad grillmästarna på andra sidan atlanten håller på med så dyker namnet ”Weber” upp titt som tätt. Glada amatörer som grillat i 30 år eller tävlingsgrillare har nästan alltid gemensamt att man har börjat på en Weber klotgrill och den finns fortfarande kvar i arsenalen även om den kanske ser bortglömd ut mellan 500liters offset monstergrillarna.

Tillbehör

Weber Performer Gen1 SS
Weber Performer Gen1 SS från 1996.

Brikettkorgarna som vanligtvis kommer med ens grill räcker bara så länge tills man börjar snegla på andra tillbehör. Slow’n’sear, rotisseri, vortex, stekhäll, grillspätt, revbensställ, wokpannor, gjutjärnskastruller, stektermometrar och alla möjliga verktyg så som tänger, spadar och överdrag.

Man kommer ganska fort till den slutsatsen att man inte har tillräckligt med krimskrams eller den rätta modellen för det man vill laga just då. Med det sagt så har jag varit väldigt produktiv när det kommer till att köpa på mig grillar från olika årtionden. Min stoltaste egendom för tillfället är min Performer Gen1 SS.

Vad jag har gjort de senaste veckorna.

Vad har ”du” då gjort den senaste tiden?” hör jag er alla tänka. Jo, jag har bara mättat mitt beroende.
Jag har köpt grillar. Massor med grillar.
Till den grad att min fru sa till mig för någon dag sedan ”Nu orkar jag inte köra runt med dig och köpa fler grillar”. Gissa om inte såg road ut nära jag svarade med ett fräckt: ”Så det är hemleverans fr o m nu?”.

Man kan ju ganska enkelt kolla upp Webers historia genom åren men när man istället fokuserar på att kolla potentialen och pålitligheten så är man inte långt ifrån att fascineras av alla modeller som Weber producerat genom åren. Jag har lyckats lägga vantarna på två som jag blev väldigt kär i och en som jag egentligen inte ville ha men kunde inte säga nej till. Mer om den kanske i ett annat inlägg om ni vill det.

Vad ska jag med så många grillar till?

Ja du. Hur förklarar man denna mani på enklast sätt utan att låta som en autist? Hur förklarar man det för sin partner när hen frågar vad man ska med alla dessa grillar till? Tja, för att försvara mitt ego så tänker jag väl säga att varje grill har sin egenskap som den andra inte har men i det stora hela så har det väl handlat mest om att den var för billig för att ignorera. Jag kanske kommer att sälja/ge bort någon av dem men jag tänker inte göra det förrän jag har piffat upp den och testat den. ”Worst case” scenario så behåller jag samtliga och grillar kanske med 2-3 grillar samtidigt så grillytan ibland inte duger till att grilla en familj på 4 pers med gäster om man t ex ska grilla majskolvar, korvar, revben, grönsaker och flintastek en härlig sommarkväll.

Bjarki

Av Bjarki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *