Ölahöna gjord på en weber kettle med öl mariestad
Färsk kyckling, öl och kryddor
Less is more. en kyckling, en kryddblandning och en öl.

Beer can chicken eller mitt nymyntade uttryck “ölahöna” är en klassisk grillrätt som är enkel att göra och ger en saftig och smakrik kyckling. Det är enkelt att känna sig som en riktig “backyard barbequer” när man gör denna rätten. Den kräver inte många ingredienser och heller inte mycket förberedelse. Tillsammans med en färsk yoghurtsås och lite ugnsbakade potatisar så är kyckling på burk lätt att gilla.
Såhär gjorde jag när jag gjorde ölahöna på min Weber Kettle.

Ingredienser till en lyckad Beer can chicken/ölahöna:

 • 1 färsk kyckling
 • 1 god barbecue rub
 • 1 burk mörk öl (t.ex. Mariestad i mitt fall)
 • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

Beer can chicken kyckling på en Weber Kettle
2 brikettkorgar, ugnsform och en kyckling på en Mariestad!
 1. Förbered grillen. Fyll båda brikettkorgarna med tända kol och placera korgarna på varsin sida i grillen. På med gallret och ställ en ugnsform eller aluminiumform mitt på.
 2. Gör i ordning din kyckling. Torka av överflödig vätska av kycklingen. Salta och peppra hela kycklingen och gnid in rub.
 3. Placera kycklingen på grillen. Skölj och torka av en burk öl. Öppna ölen, häll ut hälften i ugnsformen och låt resten vara kvar i burken. Trä kycklingen ovanpå burken på ett så graciöst och värdigt sätt som möjligt.
 4. Grilla kycklingen. Grilla din ölahöna i indirekt värme i cirka 1 timme och 30 minuter, eller tills innertemperaturen i lårbenen är minst 74 °C.
 5. Låt kycklingen vila. Ta bort kycklingen från grillen och låt den vila i åtminstone 10 minuter innan du skär upp den.

Tips:

 • Vätskan i burken är bara för fuktens skull. Du kan ha vatten i den likaväl. Ölahönan drar inte i sig smaken.
 • Du kan också krydda din kyckling med dina favoritkryddor, till exempel paprikapulver, vitlökspulver, oregano eller någon annan spännande blandning som kan göra din ölahöna så god som möjligt.
 • Om du vill kan du grilla tillbehör på samma gång som kycklingen MEN (höjer ett varningens finger) eftersom man inte ska hålla på att öppna locket så ofta så rekommenderar jag bara att det är tillbehör som ska grillas länge med indirekt värme för att som det har sagts förut. “If you lookin’, you ain’t cookin’“!
Smarrig kyckling á la ölahöna

Servera kycklingen med dina favorittillbehör.
Till exempel potatis, ris eller sallad och en god sås.

By Bjarki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *