1. Börja med att gnid in fläskkarrén med en god rub. Du kan använda en färdigrub eller göra din egen.
  2. Lägg fläskkarrén på en uppvärmd grill med temperatur mellan 100-130 grader.
  3. Häll äppeljuice i en skål under karrén.
  4. Låt fläskkarrén tillagas på indirekt grillning i 8-15 timmar, beroende på storlek, eller tills den når en innertemperatur på 90-95 grader.
  5. Häll på en god barbequesås över karrén, slå in karrén i aluminiumfolie/slaktarpapper och lägg tillbaka den på grillen tills köttet är mört.

Det där låter väl enkelt? Bara gör den perfekt så blir den perfekt!

Här följer en mer detaljerad lista på hur processen går till. Mycket mer detaljerad!

Steg för steg

Man kan göra på olika sätt men nedan följer en detaljerad plan på hur jag gjorde den perfekta pulled porkmåltiden.

Grillen:

Min grill är en från märket Weber och kom med en brickettring, två brickettkorgar, ett grillgaller med utbytbart mittparti (tänk om vi människor också hade utbytbara mittpartier…tillbaka till ämnet!) och ett mittparti av gjutjärn som man kan använda till ”searing”. Kolen som jag använde mig är också från Weber. Jag hade en påse med äppleträd chunks från…ja, ni gissade rätt…Weber.

Köttet:

Innan jag fixade till allt med grillen så gjorde jag iordning köttet.
Köttet (och allt till grillningen i matväg) köpte jag hos min lokala ICA handlare.
1,3kg färsk karré som räckte till 8 ”burgare”. Kryddor, briochebröd, turkisk yoghurt, grönsaker och Sweet Baby Rays Original Barbecue Sauce.
Jag slet upp förpackningen på ett coolt sätt och torkade av det mesta av fukten. Med en nytorkad karré gjorde jag kryddblandningen som skulle pryda köttet. Här sätter fantasin gränserna men köttets smak stod i fokus så en hemmagjord rubb bestående av 3 ingredienser kastade jag ihop lite snabbt.

Rub är på och nu lägger jag fokus på grillen
  • Grovmalen Svartpeppar
  • Salt
  • Vitlökspulver

Ibland behöver det inte vara svårare än så.
2 delar svartpeppar, 1 del salt och 1 del vitlökspulver. Bish, bash, bosh och köttet är redo för sin massage.

När kryddblandningen täcker hela karrén kan man ställa den åt sidan och lägga fokus på grillen.

Grillprepp:

Jag gjorde en stor kolbädd inuti min
brickettkorg, eller kanske snarare brickettring,
på botten men lämnade en del
tomplats åt antända kol. Jag har även några
träbitar i för att få härlig röksmak av köttet.

De kolen som jag ska tända hela bädden med har jag hällt i en så kallad ”skorsten” som är det enda tillbehöret hittills som inte kommer från Weber. Det är en Landmann som jag köpte för flera år sedan och ska jag vara helt ärlig så tror jag att märket på skorstenen inte är superviktigt för denna process även om det är snyggt att ha allt i samma ”kostym”.

Briketter och/eller kol i skorstenen!

För att få fyr i skorstenen så har jag bara rivit av en del av en brickettsäck som jag tog slut på tidigare i veckan. Man kan använda sig av olika vaxkuber, tändkuber, tändvätska och diverse men jag tycker det är lättare att bränna det man har till hands istället för att lägga en massa pengar på det.

När kolen i skorstenen har blivit grå och fina och elden har en sån där hypnotiserande orange färg så strör jag ner dem i tomrummet i brickettringen och petar runt i dem. Detta är både ett viktigt steg för att värmespridningen ska bli så bra som möjligt men också för att det känns coolt att leka med eld.

Grillen får nu komma upp i temp och träbitarna och de oantända kolen likaså. Det är nämligen viktigt att allt har en temperatur som gör att man inte riskerar att få smutsig rök över maten. Den röken jag är ute efter är lite blåaktig och väldigt genomskinlig. Inte tjock och vit.

Vit tjock rök är inte optimal för rökning.

Jag använde mig av värmeskölden som följde med min Weber. Den, tillsammans med musten som vi hällt i en aluminiumform, skyddar köttet från den direkta värmen och hjälper att hålla en låg och jämn temperatur under en lång period. Ventilerna dras ner till ”rökläge” på botten och den övre ventilen står öppen. När röken är fin och värmen är jämn så introducerar jag köttet för värme för första gången.

Nu börjar väntans tider. Ta fram en göttig bok, ett gammalt spel på laptopen, instrumentet eller den finaste vuxendrickan och njut. Titta till termometern någon gång i timmen och gör justeringar vid behov.
”Men vad menas med ’vid behov’?” hör jag er alla tänka i kör. Spetsa öronen (ögonen?) så ska jag berätta.

Kontrollera luftflödet med ventilerna

Nedre luftventil som visar 3 lägen. Från vänster till höger (prickarna under handtaget) Stängt, rökläge och helt öppet.

Detta som följer här är självlärt men också lite lite påläst.
När jag började grilla, då menar jag börja börja, så trodde jag att öppet blås ventilerna öppna) betyder att värmen försvinner ut och grillen blir kallare. Stängt uppe men öppet nere betyder luft kommer in och gör briketterna varma och den stängda ventilen håller värmen inne i klotet. Stängt nere men öppet uppe betyder att briketterna inte får luft och blir kallare då de öppna ventilerna på locket släpper ut den värme som finns.

Men så är det inte riktigt. Den övre och den nedre ventilen samspelar i en underbar harmoni och när man lärt sig hur så öppnas en helt ny värld.

Nedre luftventil
Den ligger precis under kolbädden och är ”insug” till grillen. Där drar den in färskt syre och avgör om det ska vara en samarbetsvillig och effektiv eld eller en Kajjan ”fy-fan-vad-det-brinner” eld i din grill.
Ventilen är steglös och kan ställas in i flera lägen. De små hålen under handtaget markerar för stängd, rökläge och vidöppen. Vill du köra en lång grill session på 4-15 timmar så är den vital. Ska du bara värma en flinta eller dina majskolvar så är den inte jätte viktig.

Den övre ventilen är inte bara en prydnadssak. Lär dig att kontrollera den.

Övre luftventil
Det sitter även en ventil på locket som agerar ”utsug”. All rök kommer ut där och ska användas till att kontrollera luftflödet i klotet. Stänger du den så kommer röken att samlas inne i grillen och glöden kommer till slut att kvävas. Står den vidöppen så är det fullt blås igenom grillen och då blir det den nedre ventilen som avgör om luftflödet är stort eller litet.

Under grillningens gång så kollar jag lockets termometer en gång i timmen. Jag vill ha en temperatur på mellan 100 och 130 grader. Man ska försöka undvika att öppna grillen under tillagningen. Det klassiska uttrycket ”If you lookin’ you ain’t cookin'” kommer inte från ingenting. Om det sker en plötslig förändring av temperatur i klotet så vill jag gärna kolla de yttre faktorerna innan jag öppnar grillen. Åtgärderna är såklart olika vid sänkning eller höjning av temp.
Om jag ser att temperaturen börjar dala så finns det följande steg i min felsökning som jag gör i denna ordning:

Utan att öppna locket

  • Står grillen på en plats där det blåser kallt?
  • Regnar det?
  • Är nedre ventilen tillräckligt öppen?
  • Är övre ventilen tillräckligt öppen?

Vid öppning av locket

  • Är bränslet slut?
  • Är det något som fysiskt blockerar de nedre ventilerna?

Om jag ser att temperaturen börjar öka så är detta min lista av felsökning:

Utan att öppna locket

  • Är nedre ventilen för öppen?
  • Är övre ventilen för öppen?

Vid öppning av locket

  • Är värmeskölden på plats?
  • Är musten i aluminiumfatet slut?

Åtgärderna är ganska enkla att lista ut för varje punkt MEN glöm inte att för varje justering av luftventilerna så måste grillen få 10-15 minuter på sig att anpassa sig. Vill man ha upp temperaturen kan man inte öppna nedre ventilen, stirra på termometern i 5 sekunder och öppna mer om inget händer. Då kommer allt som en ketchupeffekt 10-15 minuter senare och du får stå och parera det stup i kvarten för att få ner värmen igen
Öppna ventilen lite, gå ifrån och kom tillbaka om 10-15 minuter. Om det inte hjälpte då kan du öppna lite till och repetera tills du nått önskat resultat.

Karrén har fått sig en rejäl dusch av barbecue sås. Man behöver inte pensla om man inte vill. Jag gjorde inte det.

När köttet har nått en innertemperatur på mellan 90-95 grader så kommer nästa steg.
Jag lade 2 lager aluminiumfolie på mitt bord och hällde önskad mängd barbecue sås i mitten av folien så att det täcker undersidan av karrén. Sen placerades karrén på barbecue såsen och jag hällde över mer sås. Jag slog in karrén först i det ena lagret av folie och sen det andra. Folien ska vara tätsluten och får inte ha hål. Folien hjälper till att hålla fukten på plats och hjälper också till att hålla insidan av grillen fri från kladd och minimerar risk för ”greasefire” d.v.s. att fettet på grillens insida tar fyr.

Karrén ska få götta där sig i sitt aluminiumpaket tills den är mör. Hur vet jag då att den är mör? Jo, det ska jag tala om för dig. Med hjälp av en köttermometer, grillspjut, potatissticka, samurajsvärd eller dylika verktyg så petar jag i den då och då. Här får man lov att peta hål. När jag gör det så ska det inte vara något motstånd. Bara när man penetrerar folien ska det finnas motstånd. När det känns som att den är helt klar så plockade jag ut paketet och lät det vila i 30 minuter inslaget i en handduk. Detta är också en viktig del av processen. Så så sätt så blir det minimalt tapp av vätska och köttet blir saftigare än om man river det direkt.
När den har fått vila så packade jag upp den och drog isär den med ett par gafflar. Man kan också använda så kallade köttklor eller annat valfritt verktyg.

Ett par brön, sallad och sås så har man en riktig festmåltid!

Det var väl inte så svårt?

När man väl har lyckats med det en gång så vet man hur man ska agera. Man ska bara ta sig över det första hindret, att våga!

Med det sagt så önskar jag dig all lycka och återkom gärna om du glömt någon punkt eller vill dubbelkolla instruktionerna. Det kommer fler tillfällen och jag kommer att lägga upp mer sånt här i framtiden. Tills dess så uppmanar jag DIG att gå ut och grilla något som du tror är för svårt!

Av Bjarki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *